Hoe blijf je gemotiveerd om te sporten?

Mindset

Fit blijven is voor sommigen veel moeilijker dan voor anderen. Het betekent namelijk de rest van je leven actief blijven en in een maatschappij die beweegarmoede stimuleert gaat dat niet vanzelf. Hoe blijf je gemotiveerd?

BRONNEN VAN MOTIVATIE

Resultaat halen en houden kost inspanning en daar moet je voor gemotiveerd zijn. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de motivatie en je kunt ze uitsplitsen in drie belangrijke vormen:

Als je sporten leuk of een uitdaging vindt, dan gaat het bijna vanzelf. Veel trainers hebben dit en dat is de reden waarom ze voor dit vak hebben gekozen en relatief gemakkelijk hun doelen halen. Als je een trainer bent dan is het wellicht handig om je te verplaatsen in een client door je voor te stellen dat je elke dag iets moet doen waar je een hekel aan hebt. Zou je dat je leven lang volhouden? Waarschijnlijk niet. Als je sporten moeilijk vindt om vol te houden, kies dan een sport die je het leukst of minst vervelend vindt.

Je bent opgevoed om op een bepaalde manier naar de wereld te kijken. Als iemand tegenkomt dan groet je, als iemand je iets aanbiedt dan bedank je deze persoon. Het zijn waarden en normen die een onderdeel zijn van jou als persoon. Zo kun je vinden dat je gezondheid een groot goed is waar je aan moet werken.

Anderen vinden dat je soms dingen moet doen die je niet per se leuk zijn, om uit je comfortzone te stappen en als mens te groeien. Het is goed je activiteit aan te laten sluiten op deze waarden en normen, zodat je jezelf eraan kunt herinneren. Als dat lukt, heb je motivatie voor de rest van je leven.

De laatste vorm van bruikbare motivatie is bedenken hoe het je uiteindelijke doel steunt. Zo kun je een wereldreis plannen en dan is het natuurlijk fantastisch als je fit bent om het maximale uit deze reis te halen. In dat geval haal je motivatie uit je doel en dat helpt je als je niet van de bank af wilt. Dit doel kan van tijd tot tijd veranderen.

Deze drie vormen van motivatie worden door psychologen autonome regulatie genoemd. Je kiest er dus zelf voor in plaats van te doen wat anderen belangrijk vinden of door jezelf neer te halen, omdat je een keer sporten hebt overgeslagen. In dat geval lever je je autonomie, je vrijheid in. Dat werkt alleen maar tijdelijk tot je gaat rebelleren.

GOEDE REDENEN


Het is goed om stil te staan bij elk van deze drie vormen motvatie. Welke sport vind je fijn, hoe sluit dit aan bij jouw waarden en normen en hoe steunt dit een ander doel. het is mogelijk dat je op een manier wordt gemotiveerd, terwijl anderen juist in alle drie iets kunnen vinden. Het belangrijkste is dat het voor jou duidelijk is en dat je eraan herinnert als je geen zin hebt. Motivatie vereist niet dat je zin hebt, maar dat je een of meerdere goede redenen hebt om iets te doen. Die redenen moeten goed genoeg zijn om je tot actie aan te zetten.

Bij Chivo weten we dat de moderne personal trainer kennis over voeding en trainen combineert met het aanleren van een juiste mindset om tot een optimaal resultaat te komen. Onze opleidingen worden daarom gevolgd door beginnende en gevorderde trainers die een flexibel en praktische raamwerk leren waarin dit wordt gecombineerd.

Meer info over de opleidingen:

– http://chivo.nl/ptessentials
– http://chivo.nl/personaltrainerpro

CONCLUSIE
Niet iedereen vindt sporten even leuk en niet iedereen heeft de discipline om dingen te doen die niet leuk zijn. Het is daarom goed te weten dat motivatie vanuit verschillende bronnen kan komen, die je kunt aanspreken of kunt combineren om uiteindelijk toch van die bank af te komen. Een goede trainer kan je helpen met vinden van die bronnen, maar je kunt er zelf ook mee aan de slag. Het is een mooie ontdekkingsreis.

Geraadpleegde bronnen

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever, Chivo.

About the author 

Chivo opleidingen

>