Word je slanker van roken?

Lifestyle

De meeste mensen komen aan als ze stoppen met roken en daarom denken mensen dat roken je slank houdt, maar klopt dat ook?

Na het stoppen met roken, neemt het gewicht doorgaans toe. Roken zou mogelijk kunnen beschermen tegen gewichtstoename en het leidt soms tot de ongelukkige beslissing om te blijven roken of zelfs te starten met roken om slank te blijven.

Dit beschermend effect zou mogelijk voortvloeien uit het verhoogde rustmetabolisme als gevolg van roken en de vraag is natuurlijk of het daadwerkelijk werkt.

HET ONDERZOEK

Bijna 400 vrouwelijke studenten werden over een periode van 2 jaar gevolgd (Stice E 2015). Het overgrote deel rookte niet (n=304), maar diegenen die rookten (n=29), die kwamen gemiddeld 2,9 kg aan. De niet-rokers kwamen ook aan, maar de gewichtstoename bleef beperkt tot 0,9 kg. Ook waren er deelnemers in die periode gestopt met roken (n=13). Hun gewicht nam in diezelfde periode met gemiddeld 4,8 kg toe.

Rokers kwamen dus minder aan dan zij die gestopt waren, maar ze werden nog altijd zwaarder dan niet-rokers. Als roken het rustmetabolisme verhoogt, verklaart dat niet waarom ze zwaarder zijn dan niet-rokers.  Aangezien sigaretten geen opneembare calorieën bevatten, lijkt het waarschijnlijker dat  het type mens, dat gevoelig is voor roken, ook gevoeliger is voor meer eten.

Roken en eten worden grotendeels bepaald door (onbewust) gedrag en het is mogelijk dat er juist aan dit gedrag gewerkt dient te worden.

CONCLUSIE


Hoewel roken waarschijnlijk de eetlust wat onderdrukt, beschermt het duidelijk niet tegen vervetting. De deelnememde rokers kwamen namelijk nog steeds aan en meer dan de niet-rokers. Aangezien er ook duidelijk nadelen zijn aan roken, hoef je er dus niet om die reden aan te beginnen. Rokers die stoppen daarentegen, dienen veel strikter op hun gewicht te letten, aangezien zij mogelijk meer gaan aankomen.

Geraadpleegde bronnen

  • Chivo (2016) Gewichtstoename door roken? 27 januari 2016
  • Stice E (2015), Marti CN, Rohde P, Shaw H. Young woman smokers gain significantly more weight over 2-year follow-up than non-smokers. How Virginia doesn’t slim. Appetite. 2015 Feb;85:155-9

Bij Chivo weten we dat de moderne personal trainer kennis over voeding en trainen combineert met het aanleren van een juiste mindset om tot een optimaal resultaat te komen. Onze opleidingen worden daarom gevolgd door beginnende en gevorderde trainers die een flexibel en praktische raamwerk leren waarin dit wordt gecombineerd.

Meer info over:

– Opleidingen
– Het team

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever, Chivo.

About the author 

Chivo opleidingen

>