Is suiker net zo verslavend als cocaïne?

Nutrition

Suiker is cocaine, suiker is heroine, suiker is verslavend. Het wordt zo gemakkelijk geroepen, maar klopt het ook? Meer over dit onderwerp in deze Nutrition FAQT

Suiker heeft vandaag de dag een ongezonde reputatie en zou zelfs verslavend zijn. Het vergelijk met cocaïne en heroïne gaat dan vaak op, maar de vraag is of suikerverslaving wel bestaat.

SUBSTANTIE- EN PROCESVERSLAVING


Om de vraag te beantwoorden of suikerverslaving bestaat, moeten we eerst iets meer weten over verslaving. Deskundigen maken onderscheid tussen substantie- en procesverslaving. Men spreekt van substantieverslaving als je verslaafd kunt raken aan een stofje, zoals cocaïne.

Men spreekt van procesverslaving als het niet een specifieke stof is, maar een gedreven gewoonte. Aangezien suiker een substantie is, zou  het moeten vallen onder een substantieverslaving.

DE ROL VAN DOPAMINE

Als men het heeft over verslaving betrekt men ook vaak de neurotransmitter dopamine, een boodschapper in het brein. Elke keer als je een impuls krijgt om iets te doen zoals op je telefoon kijken, een snoepje pakken of reageren op een vraag, komt er dopamine vrij en vaak ook bij het aanzicht van suiker.

Dat er dopamine vrijkomt, betekent natuurlijk niet dat je verslaafd bent, maar dat dopamine een actieboodschapper is. Zodra je iets een aantal keer gedaan hebt, zie je doorgaans dat de dopamineniveaus dalen, omdat je het niet meer spannend is.

Bij een substantieverslaving is dat anders, aangezien een stof als cocaïne of heroïne, de dopamine-afvoer blokkeert. Dopamine kan niet meer weg en de overstroming zorgt voor het euforische effect. In reactie hierop zal het lichaam de aanmaak van dopamine verminderen.

Daardoor heb je steeds meer van hetzelfde verslavende stofje nodig om dezelfde ‘high’ te ervaren. Bij cocaïne en heroïne is dat bekend, maar bij suiker gebeurt dit niet en van substantieverslaving kan daarom geen sprake zijn. Een verdere toelichting kun je zien op de video op deze pagina.

CONCLUSIE


Suiker heeft vandaag de dag een ongezonde reputatie en het zou zelfs zo verslavend zijn dat het vergeleken wordt met cocaïne en heroïne. Deze verslavende stoffen blokkeren de afvoer van de neurotransmitter dopamine en remmen de dopamine-aanmaak. Suiker doet geen van twee en je eet er meer van omdat je het lekker vindt, niet omdat het verslavend is.

Geraadpleegde bronnen

  • Chivo (2017) De dopamine dress-up
  • Jong JW de (2015). Eating addiction? The nerves and fibers that control food intake. ISBN: 978-94-6228-642-9. Publisher: Utrecht University.

Bij Chivo weten we dat de moderne personal trainer kennis over voeding en trainen combineert met het aanleren van een juiste mindset om tot een optimaal resultaat te komen. Onze opleidingen worden daarom gevolgd door beginnende en gevorderde trainers die een flexibel en praktische raamwerk leren waarin dit wordt gecombineerd.

Meer info over:

– Opleidingen
– Het team

About the author 

Chivo opleidingen

>